İş Yerinizdeki Sıkıntıyı Orada Bırakın

Kuaför İşletmecisi İbrahim Bozan Şanlıurfa 63 Haber'e yaptığı açıklamada,Elbette evde de sıkıntı olur, iş yerinde de sıkıntı olur ama asla ve asla birbirine karıştırmayın. Eve gittiğiniz de huzurlu olmak istiyorsanız iş yerinizdeki sıkıntıyı orada bırakın.Dedi

Kuaför İşletmecisi İbrahim Bozan Şanlıurfa 63 Haber’e yaptığı açıklamada,12 yıldır bu işi yapıyorum.  Bugün yeni iş yeri açanlara, işletmecilere, girişimcilere belirli düzeyde öğüt, nasihat gibi tavsiyelerim vardır.İlk olarak sizin yanınızda çalışanın biz insan olduğunu unutmayın, ilk başta bunu yapmanız gerekir. Kişisel çıkar uğruna başkasını satmayın, başkasına zarar vermeyin. İnsanların ya da yanınızda çalışan kişilerin birer robot olmadığını bilin, adil olun. Her işte, her konu da düzenli olun ve herkese karşı adil olmaya çalışın, ayrımcılık yapmayın. Örnek olarak o benim arkadaşım, kardeşim, akrabam demeden hepsini bir tutmaya çalışın. Vicdanlı ve huzurlu olun, başarılı olmanın temel şartları bunlardır.

Size kötülük yapan kişiye iyilik yaparsanız elbet bir gün o insan farkına varır

Zaman havada dolaşmayın çünkü havada dolaşan her şey elbet bir gün yere inecek, elbet yere düşecektir. Kendinizi hiçbir zaman başkalarından üstün görmemeye çalışın, üstün görmeyin. Hiçbir işin kıyısından, kenarından tutmayın, küçük dahi olsa bir işi iyi yapın ve o işin hakkını verin eğer siz o işin hakkını verirseniz hakkınızı da alırsınız, bir işi köşede tutmamaya çalışın. Ben köşeden tutayım iş yürüsün değil, işin küçüklüğü ve büyüklüğü önemli değil önemli olan yaptığınız iş, yaptığınız işi asla küçümsemeyin. Hayata uyun, hayata uyum sağlayın, hayatın kurallarına uyun, hayat şartları ne ise onlara uyum sağlayın. İnsan ölürken yaptıklarına değil yapmadıklarına üzülür ve ölmeden önce yapmadıklarınızı yapmaya çalışın. Size yapılan iyiliği hiçbir zaman unutmayın, bir insan size iyilik yapınca asla o iyiliği göz ardı etmeyin, o iyiliğe iyilik ile karşılık verin, kötülük yaptı diye asla o insana kötülük yapmayın, siz size kötülük yapan kişiye iyilik yaparsanız elbet bir gün o insan farkına varır. Şans, kader ve kısmetten yararlanmasını bilin. Peygamber Efendimizin Hadis-i Şerif’i var ‘Yarın ölecekmiş gibi ibadet edin ve hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya çalışın’ işinizi sağlam yapın diyor. Hedefinizin ne olduğunu bilin, kendinize bir hedef belirlediniz ve o hedefi iyi bilin, eğer siz kendi hedefinizi bilirseniz, hedefinize varmak istiyorsanız elbette ki önünüze engeller çıkar yeter ki siz hedefinizden şaşmayın, şaşmayın ki er ya da geç o hedefinize ulaşırsınız. Sakın hedefinizden dağılmayın eğer dağılırsanız kendinizi kaybedersiniz.

Adınızı temiz tutmaya çalışın, başarı bir bütündür

Bozan, Sağlıklı olun, sağlık her şeyin başıdır, insan da sağlık olmazsa, sıhhat olmazsa hiçbir şey yapamaz. Manevi dünyanız zengin olsun, kendi dünyanız zengin olursa maddi zenginlik elbet gelecek, ilk başta kendi ruhunuz, kendi iç dünyanız zengin olsun eğer siz onu zenginleştirirseniz maddi zenginlik sizin çalışkanlığınıza bağlı, çalışkan olursanız, işinize dört elle sarılırsanız arkasından maddi zenginlik gelir. Hangi işi yapıyorsanız o işi en iyi şekilde yapmaya çalışın, arkadaşlarınızla iş birliği yapın, kiminle iş yapacağınızı iyi bilin. Adınızı temiz tutmaya çalışın, başarı bir bütündür eğer siz bir bütün içerisinde olmak istiyorsanız, başarılı olmak istiyorsanız arkadaşlarınızla iyi geçinin, arkadaşlarınızı iyi seçin, eğer siz isminizi temiz tutarsanız elbet başarılı olursunuz ama yeter ki hedefinizden şaşmayın. Başarınızı taçlandırın, kendinizi onurlandırın, kendinizi her zaman üst seviye de tutun. İşbirliği yapacağınız insanları, birlikte çalışacağınız insanları iyi seçin, kiminle çalışacağınız çok önemlidir. Arkadaşlarınızı, dostlarınızı iyi seçin, kendi çevrenizi iyi seçin eğer çevrenizi iyi seçerseniz bu sizi işiniz de daha başarılı yapar. Bir çıkar uğruna menfaat bekleyişi içinde belli imkânlardan yararlanmak için uygunsuz kişilerle hiçbir zaman iş birliği yapmayın.

Yaptığım iş her zaman farklı olsun

Bozan, Yaptığınız her iş artık farklı olsun, örnek olarak ben kendi mesleğimden yola çıkayım, bir saç kestim eğer o saç kesimini herkese uygularsam ben başarı sağlayamam ama ben kişinin kendi saçına göre saç kesimi yaparsam o zaman daha başarılı olurum. Yaptığım iş her zaman farklı olsun, sabit iş olmasın, sizin de yaptığınız iş ne olursa olsun işi farklılaştırın daha farklı işler yapmaya çalışın, aynı iş üzerinde hayal gücünüzü kullanarak genişletin işinizi, herkesin bakış açısına göre iş yapın. Müesseseleşin, işiniz de bir ciddiyet olsun, eğer bir müesseseyseniz işinizi ciddiyetle sağlayın. Eğer siz işinize ciddi olursanız işiniz de size ciddi olur. İşinizi sevin, işinize sahip çıkın, eğer siz işinize sahip çıkarsanız elbet karşılığını alırsınız ama işinizi iyi yapmazsanız karşılığını alamazsınız.

Kimseye kefil olmayın, kefilliğin sonu hüsrandır

Bozan, Tasarrufa önem gösterin, tasarruf demek yatırım demektir, eğer fazla para kazanıyorsanız ve parayı çarçur ederseniz, fazla harcarsanız kendinizi yıpratırsınız. 1 çalışırım 10 harcarım hesabına gelir ama siz harcamalarınızı kazancınıza göre belirleyin. Borç para vermekte, kefil olmakta dikkatli olun, borç para vermemeye çalışın eğer siz girişimci iseniz borç işine girmeyin ve kimseye kefil olmayın, kefilliğin sonu hüsrandır. Deyim yerindeyse paran çoksa kefil ol, paran yoksa şahit ol gibi. Ailenize ve çocuklarınıza zaman ayırın, ne kadar yoğun olursanız olun ailenize zaman ayırın, çalışanlarınıza zaman ayırın. Bunlara zaman ayırın ki bunu zorunluymuş gibi değil zevk alarak yapın, zevkle yapın eğer zorunlu bir hale getirirseniz sizde bir sıkıntı oluşur, ailenizde sıkıntı oluşur, iş yeriniz de sıkıntı oluşur o yüzden onu zevk haline getirmeye çalışın, zevkle yapmaya çalışın.

Eğer iyi bir personele sahip olursanız, iyi bir çalışana sahip olursanız o sizi uçurur

Bozan, Fikirlerinizden ve yargılarınızdan asla ve asla ödün vermeyin, vermeyin ki önce aileniz ve yanınızda çalışanlarınız size değer versin. Yaptıklarınızla çevreniz size güvensin, örnek siz bir yöneticisiniz, lidersiniz siz tek başınıza ne kadar iyi olursanız olun tek başınıza bir firma olamazsınız, büyük bir iş yeri kuramazsınız, sizi tanıtan yanınızdaki insanlardır, yanınızdaki personellerdir. Eğer iyi bir personele sahip olursanız, iyi bir çalışana sahip olursanız o sizi uçurur ve uçarsanız asla havada kalmazsınız. Konumunuzu iyi seçin, uçmayın, havada olmamaya çalışın, her zaman alçak gönüllü olmaya çalışın. Hırçın olmayın, öfkenize hakin olun, eğer öfkenize hâkim olamazsanız bu sizi hüsrana uğratır ve çalışanlarınızla aranızda ki perdeyi kaldırır, o hırçınlığı yenmeye çalışın. .Çalışanlarınızla dost olun, arkadaşlık kurun, eğer ki dost olursanız dostunuz olur, arkadaş olursanız arkadaşlarınız oluşur. İnsan sevdikçe, sevildikçe mutlu olur, eğer siz sevmezseniz, sevilmezseniz mutlu olamazsınız. Yaşamadan ölmeyin yaşayarak ölün, ölümden söz etmek gerekiyorsa herkes ölümden korkar, ölüm kaçınılmaz bir sondur, dünya fanidir ölüm anidir, ölüm insanın son noktasıdır. Nasıl bir güç aradığınız bilin ve siz o güce kavuşun, örnek olarak deyin ki ben bu güce kavuşmak istiyorum, siz o konuma sahip olduktan sonra o konumu iyi değerlendirin, onun kıymetini iyi bilin ve onu yaparken ona gelmeden önceki halinizi düşünün.

Başkasından, politikacıdan, siyasetçiden asla medet ummayın

Bozan, Başkasından, politikacıdan, siyasetçiden asla medet ummayın, asla onlardan bir şey beklemeyin. Onlar siyasetçi oluyorsa illa hayatında yalanlar vardır o yüzden onlardan asla ve asla medet ummayın, onlara be bağlamayın eğer onlara bel bağlarsanız ya da onlardan bir beklenti içerisinde girerseniz siz üzülürsünüz onlar değil. Birlik ve beraberlik içinde yaşamaya çalışın, herkesle birlik olun, herkes derken sadece iş çerçevesinde size zarar vermeyecek insanlarla beraber olun, size zarar verecek insanlara asla ve asla yanaşmayın. İşinize, hayatınıza, ailenize zarar veriyorsa o insandan uzak durun. Dünyanın sadece sizin etrafınız da dönmediğini iyi bilin, dünya herkes için dönüyor sadece sizin için dönmüyor. Dostluğa ve arkadaşlığa önem verin, dostluk çok önemli bir şeydir, herkesi dost edinmeyin, herkesi arkadaş edinmeyin eğer siz bunları yaparsanız işiniz de başarılı olursunuz ama bunları göz ardı ederseniz herkesle arkadaş olursanız bu iş hayatınıza, size özellikle girişimciyseniz zarar verir. Ben girişimci olmak istiyorum, ben iş yeri kurmak istiyorum diyorsanız girişimcilik, iş yeri kurmanın belli şartları vardır siz bu kuralları yerine getirirseniz başarılı olursunuz ama sizler bunu yerine getiremezseniz başarılı olamazsınız. İşiniz de güler yüzlü olun, her zaman her gelene güler yüzlü olun bir söz var, bal satıyor ama yüzü sirke satıyor gibi, ama siz sirke satın yüzünüz bal satsın, tebessümünüz yüzünüzden hiçbir zaman eksik olmasın. Gözünüzü iyi açın, gözünüz her şeyi görsün iyiyi, kötüyü, iş yerinde oluşacak bütün sıkıntıları görsün, bunları görün ki başarıyı elde edesiniz.

Hayatınız düzenli olsun işinize, ailenize, arkadaşlıklarınıza önem verin

İbrahim Bozan, Eğer girişimciyseniz risk almayı bilmeniz lazım, cesur olmanız lazım, risk almazsanız başarılı olamazsınız. Eğer ilk başta zararı göze almazsanız kazancı elde edemezsiniz, bir kâr edemezsiniz. Düzenli bir yaşamınız olsun, yaşamınız düzenli olsun, hayatınız düzenli olsun işinize, ailenize, arkadaşlıklarınıza önem verin ve onlara zaman ayırın, bütün zamanınızı demiyorum ama her birine ayrı zaman ayırın. Hiçbir zaman evinizde ki sıkıntıyı işinize taşımayın, işinizde ki sıkıntıyı evinize taşımayın. Elbette evde de sıkıntı olur, işyerinde de sıkıntı olur ama asla ve asla birbirine karıştırmayın. Eve gittiğiniz de huzurlu olmak istiyorsanız iş yerinizdeki sıkıntıyı orada bırakın bir ceketmiş gibi, işyerinden çıkarken ceketi bırakıp çıkın. Dedi.