UYGAD'dan Çalışan Gazeteciler Gününü Kutladı

UYGAD 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Nedeni İle Bir Mesaj Yayımladı.UYGAP Mesajında Şanlıurfa basın ve medya hayatındaki sıkıntılara değindi.

Şanlıurfa’da basın ve medya hayatı, Osmanlı devleti yıkılıp yerine Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulmasından sonra 1930’lu yıllar içerisinde Latin harfleriyle yeni matbaacılık çalışmaları başlamıştır. Cumhuriyetin kurulduğu ilk günden bu yana birçok gazete vardır.Sosyal kültürün çok gelişmiş olduğu sanat ve musiki gibi folklorik dokuların yaygın olduğu Şanlıurfa’da halen 5 tane gazete ve medya hayatına destek veren sivil toplum kuruluşu bulunmaktadır. Bunlar; Şanlıurfa Gazeteciler Derneği, Şanlıurfa Gazeteciler Birliği, Şanlıurfa Yazarlar ve Gazeteciler Derneği, Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Derneği ve UYGAD “Uluslararası Yazarlar ve Gazeteciler Derneği” dir. Bunların yanında 2 tane de internet haberciliği ve sosyal medya haberciliği topluluğu mevcuttur.

Şanlıurfa’da 4 tane Dünyaya ve Ulusala yayın yapan Televizyon, 6 tane Radyo hizmet vermektedir. Şanlıurfa’da basın ve ilan kurumundan hizmet ve ilan alan 8 adet gazete bulunmakta ayrıca yine 8 civarında günlük haftalık yayın yapan gazete ve ekonomi, kültür, sanat dallarında hizmet veren dergilerde bulunmaktadır. Dijital ve son teknik hizmet veren birçok matbaa da bulunmaktadır.

Bu dernekler ve medya çatısı altında halen sahada çalışan 120 civarında Muhabir ve 70 civarında da basın ve medyada yazı yazan köşe yazarı bulunmaktadır.

Kamu ve yerel yönetimlerin basın bildirileri ve haberleri kurumsal haber şubelerinden veya sosyal medya hesaplarında da dağıtıldığı görülmektedir.

Toplumu bilgilendirme ve haber akışı sağlamak için görevli olan gazeteciler ve habercilerin diğer bazı meslek dalların da olduğu gibi bu meslekte de ekonomik sıkıntılar mevcuttur. Gazetelerde yazılan menşei belli haberi okuma oranı gittikçe azalmakta toplum ve gençlik daha çok sosyal medya üzerinden ve konuların saptırıldığı uyduruk haberleri takip etmektedir.

Sahada çalışan gazeteci ve muhabir gençlerin gerçek ve sosyal anlamda birçoğunun sosyal güvencesi yoktur. Gazete sahipleri mevcut yasa ve mevzuat gereği sosyal güvenceli personel istihdamını sahada çalışan muhabirlerle yapması gerekir.

Basın mevzuatına göre haber formatlarında resmi kurumların, yerel yönetimlerin, kültür, sanat, spor, siyasi iktidar, muhalefet gibi bilgilendirme alanları haberlerinin tüm yayın araçlarında iletilerin sağlanması istenmesine rağmen bazı gazetelerde bunları görememekteyiz. Her ne kadar Basın Enformasyon Müdürlüğü ve İl Basın ve İlam Müdürlüğü gerekli tahkikatları yapsa da ekonomik sıkıntılar ve ağır şartlar gazete sahiplerini profesyonelce çalışmasını ve iyinin de iyisini çıkarma fikirlerini uygulamada zorluklar çekmektedirler.

Yukarıda saymaya çalıştığım çeşitli sıkıntılara rağmen yine de Şanlıurfa basın ve medya hayatında  büyük çaplı kopukluklar görülmemekte ve haber akışı dayanışması sağlıklı şekilde yürümektedir. Daha şeffaf daha bilgili bir toplum olmak dileğiyle, Çalışan Gazeteciler gününü kutlar, değerli basın mensuplarına iş ve aile hayatlarında huzur temenni eder başarılar dileriz.