Yıldırım Eski Ramazanları Anlattı

Şanlıurfa'da Ünlülerin berberi olarak tanınan Necdet YILDIRIM Şanlıurfa 63 Urfa Haber'e Eski Ramazanları Anlattı.

Şanlıurfa’da Ünlülerin berberi olarak tanınan Necdet YILDIRIM Şanlıurfa 63 Urfa Haber'e yaptığı açklamada ; Şanlıurfalıyım 70 yaşındayım.Her ramazan ayı geldiğinde ben duygulanırım. Çünkü, bir söz varya ‘Gel bir de bana sor’ ramazan günleri Hz. Ali efendimizin buyurduğu gibi ‘Yazın orucuna, kışın abdestine doyamadım’ demiştir. Biz de Peygamber Efendimiz’in ümmeti olduğumuza göre biz de yaz ramazanlarını gördük ve geçirdik. Hatta Allah bize nasip etti Ocak, Şubat, Mart, Nisan gibi giden 24 ay ramazan gördüm. Her ramazanın kendine göre özellikleri vardır yazın yaz orucu, kışın kış orucu, baharın bahar orucu güzeldir. Allah’a çok şükür sıhhatliyim, orucumu halen tutuyorum, ramazan ayının da tüm ümmeti Muhammede hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.

Beyazgül ,top meselesini bir daha yaşatsınlar

Yıldırım; Bizim zamanımızdaki ramazanların ahenkleri başkaydı, Urfalılar beni hatırlar bir zaman dama çıkardık,  dam da bir top meselesi vardı, top atılırdı. Annemiz sofrayı hazırlar biz de dama çıkardık ki topun atılışını izleyelim herkes duyardı zaten ama biz yine de gidip annemize bağırırdık top atıldı diye büyük bir heyecan vardı. Top meselesi buradan başladı ama şimdi Büyükşehir Belediye başkanımızdan da bunu özellikle rica ediyorum, top meselesini bir daha yaşatsınlar. Bizim zamanımızda annemizin bize ramazanı sevdirmesi için bize hediyeler verirdi ve aynı zaman çok küçük olduğumuzdan dolayı annemiz ve babamız bizi sırtlarında gezdirirlerdi sırf oruca karşı daha güzel bir ahengimiz olsun diye.

Urfalıların meşhur sıra gecesi vardı

Yıldırım, Eski komşuluklara gelecek olursak, eskiden komşu komşuya yemek verirdi, yemek alırdı özellikle Urfalıların meşhur sıra gecesi vardı örneğin bugün sıra Kamil Bey’ler de herkes evinde yapmış olduğu yemeği alıp Kamil Bey’e gelirdi . öyle bir muhabbet olurdu ki o sofrada anlatılamaz çünkü herkes bir yemek getirip o sofrada ortaya koymuş, düşünebiliyor musunuz ki o yemeğin ne kadar bereketli olduğunu. Yaz ramazanların da meyan şerbeti deriz onu alırız sofraya düzeriz. Bizim mutfak kültürümüz başkadır, yetkililerden rica ediyorum bizim yemeklerimizi daha çok tanıtsınlar, bizim tatlarımızı daha çok tanıtsınlar, ramazanlarımızı daha çok tanıtsınlar. İftarımızı açtıktan sonra teravih namazına giderdik, cüze giderdik sabah cüzü vardı, öğle cüzü vardı, ikindi cüzü vardı giderdik. 

Milletin yarısı oruç tutmuyor.

Yıldırım, Şuan bakıyoruz milletimizin yarısından çoğu  hastayım, oruç tutamıyorum, başım ağrıyor, tansiyonum var, kolum, ayağım ağrıyor diye tutmuyoruz. İslamiyet’in şartı beştir, iki tanesi paralı üç tanesi bedava, Kelime-i Şahadet getirmek bedava, namaz kılmak bedava, oruç tutmak bedava, paran varsa hacca gidersin, paran varsa zekatını verirsin bunları yapmazsak orucumuzun ahengi nerde kalır. Ramazan, bambaşka bir aydır, oruçlarımızı çok güzel bir şekilde tutarsak Allah bizlere rahmet eder zaten rahmet ayı diyor ya. En güzel heyecan ve lezzetlerden biri de ramazan bayramına 3 – 4 gün kala Kadir Gecesi vardır, Kuran’ın Peygamber Efendimize indirildiği gece sabahlara kadar dualar yapılır, camilerimizde sabahlara kadar ışıklar yanar insanlar camilere koşar, zikre giderler bunların hepsi ramazanın bereketindendir. Buradan gençlerimize seslenmek istiyorum, lütfen dinimizi, islamiyetimizi çok güzel kullanalım çünkü ramazan ayı bereket ayıdır. Bizim zamanımızda bayramın gelmesi ayrı bir ahenkti. Biz lastik ayakkabımızı yastığımızın altına koyardık ki bayramın birinci günü giyeceğiz diye. Fakat şuan ramazan gelmiş mi yoksa gelmemiş mi anlamıyoruz, tabi ekonomik sıkıntılar da var ama ramazan ekonomi dinlemez, ramazan bereket ayıdır.

Eskiden komşuluk ilişkileri iyi idi

Yıldırım; Bizim zamanımız da komşuluk çok samimiydi, 7 kapı sağa, 7 kapı sola yemek verirdik, Efendimiz’in buyurduğu üzere ‘Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir’ ben size soruyorum apartman da kim kime yemek veriyor? Komşu hasta olmuş haberimiz olmuyor, komşunun cenazesi oluyor haberimiz yok bunlar neden kaynaklanıyor çünkü insanlar birbirinden kopuyor, İslamiyeti yaşayamıyoruz. Biz şuurlu bir islamiyeti yaşarsak, ramazanı da öyle yaşarsak emin olun ki komşuluk derecemiz de artar, rahmet ve bereket de artar.dedi.