İnce kabuklu, iri taneli kendine has kokusu, rengi ve tadıyla AB coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen Suruç Narı'ında hasat başladı.
Türkiye’nin Avrupa Birliği tarafından 2023 yılında tescillenen tek nar çeşidi olan Suruç narında hasat başladı.
Türkiye'deki Nar ütetiminin yüzde 20'si Şanlıurfa'dan karşılanıyor. Yıllık yaklaşık 300 bin ton üretilen Suruç narı, Suruç Ovası’nın 2015 yılında suya kavuşmasıyla birlikte üretiminde %50 artış olurken her yıl geçen yıl nar üretimi artıyor.
Tarihi kökeni Babil Asma Bahçeleri’ne dayanan Suruç narı, Türkiye’nin Avrupa Birliği tarafından tescil edilen 21 coğrafi işaretli üründen biri olarak dikkat çekiyor.
Suruç narının kalitesi organik olarak korunurken, AB Tescili ile uluslararası pazarlarda da tanınırlılığı artıyor. İnce kabuklu, iri taneli kendine has kokusu, rengi ve tadıyla Avrupa ve Türkiye’nin dört bir yanında yoğun talep görüyor.

Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe, Suruç sofralık çeşidi olan narımız Avrupa Birliği'nde tescil edildikten sonra bizim buradaki üretimimiz %50 artı ve burada üretilen narlar artık %70'i Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor Taze nar bir de nardan elde ettiğimiz nar ekşisi Avrupa'da ciddi rağbet görüyor. Suruç narı ince kabuğu iri taneleriyle kendine has özel bir çeşittir. Avrupa birliği tarafından Türkiye'de tescil edilen 21 tane ürün arasında tek tescilli nar çeşididir. Suruç ovası sulamaya açılmasıyla beraber narımızda %50 oranında artmaya başladı çiftçilerimiz tekrar nar üretimine başladılar.
Özellikle Tarım İl Müdürlüğü olarak narımızın organik yetişmesi için tamamen çiftçimizin yanındayız bu bahçelerimiz de ilaç kullanılmıyor yani bunlarıımız tamamen ilaçsız organik olarak yetişiyor. Organik olarak yetişiyor. Suruç'a has bir nar çeşididir bu nar çeşidini başka bölgelerde denemeye kalktık orada da olur mu olmaz mı diye oradaki verim tat aroma buradaki tat ve aroma veremedi
Nar üreticisi İlyas Kaplan,Su bittikten sonra buradaki bütünler ağaçları hepsini söktüler, su geldikten sonra biz tekrar yeni yetiştirmeye başladık yani bu eski zamanlar daha çoktu buradaki nar ağaçları şu anda biraz sayıları azaldığı için yavaş yavaş millet yetiştirmeye başlıyor. Özelliği mayhoştur ne tatlıdır ne de eşidir yani insan yedikten sonra buna alıştığın zaman bırakamaz tiryakisi olur yani narin tadına ama işte bizim bunu yurtdışına Avrupa'ya daha da fazla açılmamız lazım ya bunları kendimiz üretiyoruz hem kendimizde satış yapıyoruz yani mesela bu bölgede tüketiyoruz sofralık da meyve suyu da olarak kullanılır nar ekşisi de olarak kullanılır işte sofralıktır meyve bütün meyvelerin bütün tadı bunlar da var. bu narın tadını ancak burada burada bulabilirsiniz dedi.
NARIN FAYDALARI NELERDİR?
Narın sağlığa en faydalı özelliklerinden biri güçlü bir doğal antioksidan olmasıdır. Antioksidanlar vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir, hücreleri serbest radikal hasarından korur, kanser gibi hastalıkları önler, iltihaplanma ve yaşlanmanın etkilerini azaltır.A, C ve E vitaminleri açısından zengin olan bu meyve, aynı zamanda antiviral ve anti-tümör özelliklere de sahiptir. Nar, çinko, fosfor, magnezyum ve demir bileşikleri açısından zengin ve tıbbi özelliklere sahip bir meyvedir. Ancak şeker içeriğine dikkat edilmelidir.Narın içerdiği polifenoller antioksidanlar olarak işlev görmektedir. Bu antioksidanların prostat, mide kanseri, kolon, akciğer ve meme kanseri üzerinde olumlu etkileri olduğu çeşitli çalışmalar ile gösterilmiştir.Nar, kan damarlarını korur, gençleştirir ve böylece kan dolaşımını iyileştirerek kalp ve damar sağlığını koruyabilmektedir.Narın kolesterol düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Kolesterol ve yağ birikmesi, kalp hastalığının yaygın nedenlerinden biridir. Nar damarları tıkayan "kötü" kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Aynı şekilde "iyi" kolesterolü yükseltebilir ve bu da felç ve kalp krizi riskini azaltır.Nar sindirim rahatsızlıklarına karşı da oldukça etkilidir. Güçlü antibakteriyel ve antiviral etkisi, bağırsakların düzgün çalışmasına müdahale edebilecek tüm zararlı mikroorganizmaları ve diğer bakterileri ortadan kaldırır.Nar ayrıca şişkinlik ve kabızlık problemlerini önleyerek sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır.Ağız florası için de birçok faydası bulunmaktadır. Diş etlerinde oluşan enfeksiyonlara karşı etkilidir.Narda bulunan bitkisel hormonlar, özellikle kadınlarda hormonal sistem üzerinde dengeleyici bir etkiye sahiptir. Bu nedenle nar menopoz dönemi için kullanılabilir.Narın çekirdekleri de içerdikleri vitamin, mineraller ve antioksidanlarla cildin genç kalmasını ve güzelleşmesini sağlamaktadır.
NARIN ZARARLARI NELERDİR?
Nar alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Nar şeker oranı yüksek bir meyvedir. Şeker hastalarının bu meyveyi kontrollü bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir.Nar hamile kadınlarda rahim kasılmasına neden olabildiği için tüketmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Yüksek riskli hamile kadınlar ilk üç aylık dönemde nar tüketmesi önerilmemektedir.
NAR SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Nar suyu, narın bir meyve olarak sağladığı faydaların tamamını sağlamanın yanı sıra antioksidan bileşenler ve fitokimyasal ögeleri çok daha yüksek konsantrasyonlarda içerir. Dolayısıyla 1 bardak nar suyu tüketerek birkaç adet narın içerisinde bulunan bileşenlerden yararlanabilmek mümkündür.Burada dikkat edilmesi gereken nokta narın suyunun sıkılması ile posa içeriğinin kaybolduğudur. Sindirim sistemini düzenlemek amacıyla nar tüketen bireyler nar suyu yerine narın kendisini tüketmelidir. Ayrıca tüm meyve sularında olduğu gibi nar suyunun da meyvesine oranla glisemik indeksi yüksek olduğundan diyabet hastalarının narı bütün olarak tüketmesinde fayda vardır.