Şanlıurfa’'daki Toprak Evler Tarih Oluyor

Şanlıurfa'nın köylerinde toprak evler yerini betonarme evlere bırakıyor.

Şanlıurfa’da 1146 mahalle ve 1624 mezra bulunuyor. 10 yıl öncesine kadar köy evlerinin yüzde 90’ına yakını toprak ve çamurdan oluşuyordu. Türk ekonomisinde yaşanan gelişmeler sonrası toprak evler bir bir yıkılarak betonarme evlere dönüşüyor. Bazı evler ise yıkıma terk ediliyor. Köy evlerinin betonarme yapılara dönüştürülmesi kimilerince olumlu bulunurken bazı vatandaşlar ise karşı görüş belirtiyor. 

TOPRAK EVLERİN YIKILMASI EKONOMİK KALKINMA GÖSTERGESİ

Şanlıurfa merkeze bağlı İnanlı Köyü’nde (mahallesinde) ikamet eden İsmail Kurt, “Hükümetimizin kararlı ekonomik politikaları sonrası vatandaşın bütçesi gelişti. İnsanlar eski evleri terk ederek daha modern ve sıhhatli yapılar inşa ediyor. Bu güzel bir gelişme” diye konuştu. 

“ANILARIMIZ YIKILIYOR”

Eski evlerin yıkılmasından dolayı üzüntü duyduğunu belirten köy ihtiyarlarından Mustafa Yıldırım ise, “Bu evlerde ne çileler çekildi ne anılar paylaşıldı. Savaşlara, kıtlıklara, sefaletlere tanıklık edildi. Bunların her biri mimari yapısı ve yapım teknikleri açısından birer harika sayılır. Bu şekilde yıkıma terk edilmeleri bizim gibi ihtiyarları üzüyor” diye konuştu. Son 10 yıl içerisinde İnanlı köyünde bulunan 50 toprak evin 35’i yıkılarak betonarme yapılara dönüştürülürken bunlardan 5’i yıkılmaya terk edildi. 10’u ise henüz kullanıma devam ediliyor. Yıkılan evler yerlerini 2 ve 3 katlı betonarme evlere bırakıyor.

TOPRAK EVLER DAHA SAĞLIKLI

Toprak, yumurta akı, balçık, kara taş, beyaz taş ve tahta tonozlar kullanılarak inşa edilen evler yazın serin, kışın ise sıcak olmaları yönüyle biliniyor. Doğal klima vazifesi gördükleri belirtilen evler “Daha sağlıklı” olarak tabir ediliyor.