Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş sağlığı hastanesinde görevli Diş Hekimi DT. Safa MARDİNLİ, Ağız ve diş sağlığı haftası içerisinde bulunmaktayız. Farkındalık yaratmak adına yaygın görülen ve hassas bir sağlık sorununa değinmek istiyorum.
“Halitosis” (Ağız Kokusu).
Halitosis ağız ortamından yayılan hem hastayı hem de etrafındakileri rahatsız edici nefes kokusuna denir. Halitosis epidemiyolojisine baktığımız zaman yüzde otuzun üzerinde prevalansı vardır. Yani her üç kişiden biri ağız kokusu yaşamaktadır. Halitosis ise etiyolojik olarak iki ayrı sınıfta inceleyebiliriz. Ağız kaynaklı sebepler ve ağız dışı sebepler olmak üzere.Ağız kaynaklı sebepler yüzde doksanını oluşturmaktadır. En başta oral hijyen yetersizliği gelmektedir. Dil yüzeyinin fırçalanmaması, diş çürükleri, ağızdaki yumuşak doku hastalıkları ve enfeksiyonları, yirmilik dişlerin sürme bozuklukları gibi. Ağız dışı sebeplere baktığımız zaman ise genelde sistemik hastalıklar önümüze çıkmaktadır, Akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi uykudan sonra oluşan açlık kokusu ve aromalı yiyecek içeceklerden sonra oluşan ağız kokusudur anlık yani fizyolojik ağız kokusudur.
Ağız kokusu insanın yaşam kalitesini, özgüvenini ve sosyal ilişkilerini ciddi anlamda etkileyen bir sağlık sorunudur. Aynı zamanda iletişim bozukluklarına yol açmaktadır. Ağız kokusunu önlemek elbette mümkündür. Her yemekten sonra dişleri fırçalamak, dişlerimizi fırçaladığımız zaman muhakkak dil yüzeyini fırçalamak, arayüz bakımlarını ihmal etmemek ve yılda en az iki defa diş hekimini ziyaret etmek. Eğer ağız kokusundan sizler de şikayetçiyseniz uğrayacağınız ilk branş muhakkak ki bir diş hekimi olmalıdır. Hastalarımıza yaptığımız muayenelerde ağız içi sebepler ortadan kaldırıldıktan sonra farklı branştaki uzman hekim arkadaşlara yönlendirmesini yapmaktayız. Herkesin Ağız ve Diş Sağlığı haftasını kutluyorum herkese bol gülümsemeli, ferah nefesli sağlıklı günler diliyorum dedi.