Önemli bir halk sağlığı sorunu olan kanser; dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Kanser, yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ülke ekonomilerinde ve iş gücünde çok ağır kayıplara neden olabilen, manevi yönden de yıpratıcı, uzun süreli mücadele gerektirebilen bir hastalıktır. Erken teşhis edildiğinde tedavinin mümkün olduğu ve yaşam kalitesinin artırılabildiği kanser türleri olduğu düşünülürse korunmanın önemi daha da artmaktadır. Kanser konusunda toplum bilincinin geliştirilmesi amacıyla Halk Sağlığı Başkanlığı Hayat-ı El Harrani Konferans salonunda İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapan öğretmenlere, Çocuk Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birim sorumlusu Mesut Hamidanoğlu,Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op.Dr.Alev Esercan,Başhekim yardımcısı Op.Dr. Tuba Balkaya Tunçel,Halk Sağlığı kanser birimi çalışanı Ebe Selda Cıkay’ın konuşmacı olduğu Kanserler,kanser taramaları ve kanserde erken teşhisin önemi konularında eğitim verilmiştir
Şanlıurfa Halk Sağlığı Başkanlığı Çeküs şube müdür Mesut Hamindanoğlu yaptığı açıklamada;
Öğretmenler de bir araya gelmemizin bugünkü temel nedeni Ketem farkındalık çalışmalarıdır.
Şanlıurfa ili şu anda yılda yaklaşık 85.000 gebesi olan bir il. Dolayısıyla bunların tamamı sizi ilgilendiren ve sizi etkileyen konular. Çünkü şu anda 60.000 tane yeni doğanımız 5 yıl, 6 yıl sonra ilkokula başlayacaklar ve ilkokula başladığı zamanda her yıl yeni bir 60 bin yeni neferimiz ilimize dahil oluyor. Öğretmenlerle bu konuları bir araya getirmemizin çok çok büyük sebepleri var.
* Örnek alınıyorsunuz.
* Çok dinleniyorsunuz,
* Farkındalık yaratabiliyorsunuz.
Dolayısıyla öğretmenlerimizin bu noktada bize çok destek olmalarını istiyoruz.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Kadın Hastalıkları Doğum Uzm. Dr. Alev Esercan, Hepimizin hayatında mutlaka öğretmenlerimizle ilgili mutlaka bir anı oluyor. O yüzden bizler için çok değerlisiniz ve sizlerle bir şeyler yapmak istiyoruz Halk sağlığı ve Sağlık Müdürlüğü olarak. Öncelikle Ekim ayı kanser ayı, özellikle de meme kanseri ayı çünkü bence toplumda bir örnek olacak ve halkta bir bilinç uyandıracak, ilk meşale yakacak kişiler sizlersiniz. Eğitime katılan öğretmenler Şanlıurfa İl Sağlık müdürlüğünün düzenlemiş olduğu kanser teşhisi ve tanılarıyla ilgili seminerlere katıldım ve Ketem ile ilgili bilgi aldım. Daha önce ketemle ilgili herhangi bilgi sahibi değildim. Kanser taramalarının nerede yapıldığıyla ilgili kanser taramasının hangi yaş aralığında yapılması gerektiğini, kaç yılda bir yapılması gerektiğiyle ilgili bilgi edindim. Eğitim veren arkadaşlara çok teşekkür ederim hepsinin emeğine sağlık Emeği geçen herkese teşekkür ederim.