Hepimizin hafızalarında hemen canlanacaktır, köfte deyince ''ööff be şurda bir köfte yedim tadı damağımda kaldı'' hikayeleri.
Anlatırsınız bir de yanında soğanlı piyaz diye konu uzar gider..
Bu yazıyı okuyan herkesin evet dediğini duyar gibi oldum..
Gerçi köfteyle ilgili olumsuz hikayeler de az değildir.
Bir seyahata çıkmışsınızdır, köftesi meşhur bir ilden ya da ilçeden geçerken şurda duralım bir köfte yiyip öyle devam edelim fikri hemen olumlu bir fikre dönüşür.
Lakin bu fikir cazip gibi gelse de işin ehli bir köfteciye denk gelmediysen bir pişmanlık hikayesini hemen oracıkta yazabilirsin.
Yolları ve yol üstü lezzetleri iyi bilen bir abim derdi ki; ''kamyoncuların durduğu tesislerde dur, yemeğini ye, çünkü onlar bu konularda deneyimlidirler.'' diye..
Ben de ne zaman araçla bir seyahate çıkarsam arabaya binmeden bu öneri benden önce arabaya biner:)
Diyeceğim şudur ki, herkesin hafızasında asılı bir köfte hikayesi mutlaka vardır.
Köftenin şöyle bir farkı daha var. Yol üstü lezzeti olarak ta çokça tüketildiği gibi akşam ve öğlen yemeklerinde lokantalarda ve evlerde fazlasıyla tercih ediliyor. Biz köfte sever bir halkız.
Türkiye köfte konusunda gayet başarılı, içli köfteden, çiğ köfteden tutunda İzmir köfteye kadar, 300 civarı köfte çeşidinden bahsedilmekte.
Neredeyse her ilin kendisine ait köfteleri var.
Öyledir ki köfte ile markalaşmış şehirlerimiz, ilçelerimiz var.
İli tanımadan köftesini duyduğumuz ya da tattığımız şehirlerimiz bile var.
Tire köfte, Akçaabat köfte, İnegöl köfte, Sivas köfte,Tekirdağ köfte vs. uzayıp gider. Birçoğumuz belki bu şehirlere hiç gitmedik, ama eminim ki bu köfteleri duymayanımız kalmamıştır.
Geçen yıllarda bir yemek yarışması için Afyon'a gitmiştim. Kasım ayındaydı, hava soğuktu. Afyon'u bilen bilir soğuk bir şehirdir. Sağolsunlar, Afyon Kocatepe Üniversitesinin Aşçılık MYO hocaları çok kıymet verdiğim, Tansu ÇELİK Hocam ve yine çok değerli eşi, Erkan ÇELİK Hocam bize Afyon'u gezdiriyorlardı. Saat öğlen 12:00 civarındayken bizim burda Köfteci İrfan var. Güzel köfte yapıyor, oraya gidelim. Şimdiden arayalım bize köfte ekmek yapsınlar sıra çok oluyor, çok bekleriz dediler. Bizim köfteciye gitmemiz saat 13:00 gibiydi ve yinede sıra bizim köftelere gelmemişti, yaklaşık 15-20 dk daha bekledikten sonra geldi köfte ekmeklerimiz. Değmişti beklemeye müthişti.
Köfteci İrfan'ı Afyon Uzun Çarşıda kime sorsanız size yerini tarif eder. Küçük salaş bir yer, çıkmaz sokağın birinde, porsiyon köfte satmıyor. Sadece ekmek arası yiyebilirsiniz. İçerde masası yoktu. Yaz'da olsa Kış'da olsa dışardaki taburelere oturup o köfteyi yediğiniz de değdi diyorsun o kesin.
Mevzu köfte olunca bu anı hemen benliğimde canlandı. Sanki yazmasam bir dahaki Afyon'a gidişimde köfteci İrfan beni bulup kulağımı çekecekmiş gibi geliyor :)
Köfteyle ilgili tek hikayem bu değil elbette ama bu benim hafızamda kalan en güzel köfte hikayemdi.Köftelerimiz yedik. Yan taraftaki çay ocağından da ikram çaylarımızı içtikten sonra, taze taze gözünüzün önünde henüz kesilen kaymaklı lokumları tatmak üzere Budak Şekerleme'ye gittik. Kısaca daha önce yediklerim neydi dedim :)
Geçenlerde bir arkadaşımla köfte konusunu konuşurken bana şöyle birşey söyledi; ''köfte basit gibi görünür ama herkes yapamaz'' şöyle biraz düşündüm, dedim haklı :)
Ben de aynı arkadaşa şöyle dedim: köfteyle ilgili 3 şey doğru olursa ortaya lezzetli köfte çıkar.
Dinlenmiş ve kaliteli et
Doğru ve ölçülü baharat
İşin ehli usta
O da düşündü, evet haklısın dedi.
Bu da benim kasap köfte tarifim:
MALZEMELER:
1 kg dana döş (orta yağlı)
100 gram bayat ekmek içi
1 adet küçük soğan
2 diş sarımsak
1 adet yumurta
6 gram kimyon
5 gram karabiber
12 gram tuz
2 gram karbonat
YAPILIŞI:
Döşü, soğan, ekmek ve sarımsağı iki defa kıyma makinesinde çekelim, sonra diğer malzemeleri koyup yaklaşık 30 dakika yoğuralım ve dolaba kaldırıp ertesi gün 50 gramlık parçalar koparıp parmak yardımıyla şekil verelim.
Sonra da mangalda veya döküm tavada pişirelim.
Son olarak; köfte deyip geçmemeli, köfteyi ustasından yemeli..
Chef Yılmaz Almaz
Sayın ALMAZ, ŞANLIURFA için de bir AŞÇILIK VE GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ ' nün kurulması gerekiyor .rnBu konuda siz değerli yazarlarımız ,HARRAN ÜNÜVERSİTE 'sı bünyesinde akademik kurullar la yoğun temas edilip ,ŞANLIURFA 'mıza kazanırsanız rnHARRAN UNIVERSITESI ,GASTRONOMİ VE AŞÇILIK BÖLÜMÜNÜN EKSIKLIGINI CEKIYOR.rnURFAMIZ BARI BU KONUDA ÖKSÜZ KALMASIN.rnIYI ÇALIŞMALAR