Sağlıklı Beslenme ve Bizim Yapmamız Gereken 3 temel öğe:
Sağlıklı beslenme çok genel bir başlık gibi gözükse de, kişiye özel olması ve çoğu hastalıkların merkezi olmasından dolayı hayatımızın merkezine endekslememiz gereken bir olgudur.
Ülkemizde genellikle yaygın bir beslenme kültürü oluşmadığı için bu konuda beslenme uzmanlarına hastalarını ve danışanlarını bilinçlendirme bakımından çok önemli iş düşüyor. Halkımızın da gerçek beslenme uzmanlarından(Diyetisyenlerden) destek alması ve sağlıklı beslenme bilincini kazanması çok önemlidir ve bunun için de herkes özverili çalışmalıdır. Son yapılan araştırmalara göre Dünya genelinde obezite artışında önemli bir ilerleme kaydedilmiştir. Hızlı ve hareketsiz yaşamda bunun en büyük nedeninin, hazır ve hızlı gıda tüketimine dayandığı gözler önüne koyulmuştur. Bir şahsiyet için en önemli kazanç sağlık, sağlığın korunmasında en etken bilinç de sağlıklı beslenme bilincidir. Peki biz sağlıklı beslenmek için neler yapmalıyız?
1- Fast Food tüketiminden özellikle kaçınmalıyız!
- Fast Food tüketimi global yaşamda, obezite ve türevi hastalıkların ilerlemesinde ve koroner kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskinin artmasında çok önemli bir etkendir. Artan alış veriş merkezleri ve ilgi duyulan hızlı gıdalar tercihimizin dışında kalmalı ve protein - karbonhidrat ve yağ gibi besin öğelerini orantılı miktarda içinde barındıran besinleri tercih etmeliyiz...
2- Şeker ve tatlı tüketimini aşırıya kaçmadan yapmalıyız!
-Ülkemizde özellikle lokasyon olarak güney kesimlerinde şerbetli tatlılara özellikle ilgi duyulmaktadır. İçeriğinde bol miktarda şeker barındıran bu besinler aslında bizi diyabet gibi önemli bir hastalığa itebilir. Peki hiç mi tatlı tüketmeyeceğiz? Haftada bir ya da iki kere ve aşırıya kaçmadan, ayrıca bedelini yürüyüş ve çeşitli metabolik hareketler ile ödeyeceğimiz zaman pekala şerbetli tatlı, kakaolu pasta , veya beyaz ekmek tüketmemiz mümkün...
3- Hareketli yaşama başlamalı, kendimizi rahata alıştırmamalıyız!
- Hareketsiz yaşam tüm Dünya da ilerleyen bir sorun haline gelmiş ve yukarıda saydığımız: Diyabet, Kalp-Damar Hastalıkları ve Obezite gibi çeşitli hastalıkların riskini arttırmakta bunun da önüne geçmek için harektesiz yaşamdan uzak durup kendimizi hareketli ve sportif yaşama motive etmeliyiz ve gerekirse günde 45-60 dakika yürüyüş yapmalı ve yürüyerek ulaşabileceğimiz hedef noktalarımıza taşıt kullanmaktan kaçınmalıyız.
Sağlıklı beslenme açısından bu 3 temel olguya ayak uydurmalı ve kendimizi bu düzene ikna etmeliyiz. her şeyin başı sağlık sağlığın başı da sağlıklı beslenmeden geçer.
Esen kalın...